Uw poelier & traiteur
Kipspecialiteiten, gevogelte en wild!
"Voor iedereen die van lekker eten houdt!"

Vragen? Bel 024-3600232 of mail

Kalkoen vullen & Bakken

Ingredienten:
1 kleine ui
1 Bleekselderij
1 friszure appel (Bijv. Braeburn)
6 oude witte boterhammen
2 braadworsten
Salieblaadjes of 2 theelepels gedroogde salie
1 ei
1 kalkoen

Vulling bereidingswijze:
1) Snipper 1 kleine ui en snijd 2 stengels bleekselderij in kleine blokjes. Schil 1 friszure appel en snijd deze in kleine blokjes. Of snijd ui, bleekselderij en appel in stukken en hak ze grof in de keukenmachine. Snijd de korsten van 6 oude witte boterhammen en maal het brood in de keukenmachine tot kruim.
2) Verwijder het vel van de 2 braadworsten. Braad het gehakt in een koekenpan rul met uit, bleekselderij en de appel. Laat het gehaktmengels afkoelen.

 3) Snijd de salieblaadjes uit 1 zakjes verse italiaanse-kruidemis(20g) fijn of neem 2 theelepels gedroogde salie, meng de salie door het afgekoelde gehakt. Voeg 1 ei en het broodkruim toe en kneed het geheel tot een stevige massa.

Kalkoen vullen en braden bereidingswijze:
1) Dep de kalkoen aan binnen- en buitenkant droog met keukenpapier. Stop het merendeel van de vulling in de kalkoen(niet te vol, want de vulling zet tijdens het bakken nog wat uit). Maak eventueel met de hand het vel langs de nek voorzichtig los, zonder het te beschadigen. Schuif ook wat vulling tussen vel en vlees.
2) Vouw het vel rond het gat en steek het vast met een cocktailprikker. Verpak de gevulde kalkoen in aluminiumfolie of een plastic zak en bewaar hem tot gebruik op een schaal onder in de koelkast. Neem de kalkoen bijtijds uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen, dit duurt minstens 1 uur. 

3) Meng zout en peper en wrijf de kalkoen hiermee rondom in. Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter en roer de olie erdoor. Schenk een deel ervan in de braadslede en leg de kalkoen er op de borst in. Schenk de rest van de boter erover en smeer die met de hand over de kalkoen, zodat alle delen royaal zijn ingevet.
4) Dek de braadslede losjes af met aluminiumfolie(niet te strak, anders stooft de kalkoen). De folie beschermt tegen uitdrogen. Zet de braadslede op en rooster in het midden van de voorverwarmde oven en braad de kalkoen in 2 tot 2,5 uur goudbruin en gaar.
5) Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 °C. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht. Verwijder de laatste 30 minuten de aluminiumfolie en draai de kalkoen op zijn rug, zodat het vel op de borstkas bruin en krokant kan worden.
6) Controleer of de kalkoen gaar is door in het dkste deel van het dijbeen een satepen of vleesvork te steken. De kalkoen is gaar als het vocht dat eruit druppelt helder is. Is het nog roze van kleur, laat de kalkoen dan nog een kwartier in de oven staan en test opnieuw. Neem de braadslede uit te oven. Wikkel de kalkoen in een nieuw stuk aluminiumfolie en laat hem op een warme plaats minstens 15 minuten rusten. Maak intussen jus of saus. Snijd de kalkoen aan tafel aan. Server er in de oven gebakken aardappels of aardappelpuree bij en spruitjes of sperziebonen.